Ulja za trudnice, dojilje i bebe

U relaksaciji i njezi trudnica, dojilja i beba sve popularnija je primjena prirodnih metoda, od kojih je vrlo aktualna i najzanimljivija aromaterapija tj. primjena određenih eteričnih ulja u kombinaciji s biljnim uljima, koji uz stručni savjet aromaterapeuta mogu olakšati i uljepšati razdoblje trudnoće i porođaja, smanjiti stres i brojne tegobe za majku i bebu.

Tijekom trudnoće ne mijenja se samo tijelo trudnice, nego varirajuće razine hormona estrogena i progesterona ujedno utječu i na njezino ponašanje i emocionalne reakcije. Sa radosnim iščekivanjem bebe ponekad dolazi i blaga nervoza i neizvjesnost oko nadolazećih događanja, a liječnici i znanstvenici složili su se i kako psihofizičko stanje buduće majke znatno djeluje na zdravlje novorođenčeta. Upravo zato je bitno da se trudnice usmjere na postizanje unutarnjeg mira i maksimalno ugodnog “drugog stanja”, a ujedno vode računa o svome zdravlju i njezi tijela na što neškodljiviji način za nadolazećeg člana obitelji. Jedan od sve popularnijih metoda relaksacije i prikladne njege trudnica, dojilja i beba jest jest primjena prirodnih “lijekova” i metoda, od kojih je vrlo aktualna i najzanimljivija aromaterapija, te primjena određenih eteričnih ulja, koja uz stručni savjet ljekarnika / aromaterapeuta mogu olakšati i uljepšati razdoblje trudnoće i porođaja, te smanjiti stres, određene tegobe i nelagodu za majku i bebu. Aromaterapija dobiva sve veći značaj širom klinika za rodilje u Europi, primjerice, u Njemačkoj babice imaju obvezu u svojoj edukaciji proučavati i aromaterapiju kao jedan od predmeta tijekom stalne edukacije. Zaista, tehnološka oprema za praćenje fetalnih otkucaja srca je potvrdila kako se otkucaji normaliziraju prilikom masaže trudnice sa eteričnim uljima. Kako je na tržištu prisutan popriličan broj biljnih, prirodnih “lijekova”, kao i nekvalitetnih (vrloštetnih i bez kemotipizacije) eteričnih ulja, obvezno se preporuča prije primjene takvih alternativnih metoda uvijek konzultirati sa stručnom osobom (farmaceut, liječnik, specijalist aromaterapeut).

Što je kemotip eteričnih ulja?

Kemotip eteričnih ulja je njegova biokemijska definicija. Name, postoje biljne vrste koje daju dva li više kemotipova eteričnog ulja, ovisno rastu li na različitim klimatskim područjima, ili su ulja izolirana iz različitih biljnih dijelova (list, cvijet, plod,…), te imaju samim time različita biološka svojstva, djelovanje i toksičnost. Osobito je bitno kod trudnica voditi računa o kemotipu, kvaliteti i porijeklu eteričnih ulja, jer je kemotipizacija “noćna mora” proizvođača-patvoritelja eteričnih ulja upitne kvalitete i jeftine cijene. Svim korisnicima eteričnih ulja, a pogotovo trudnicama i dojiljama, upravo se iz ovih razloga preporuča savjetovanje sa vrsnim fitoaromaterapeutima. Više o važnosti kvalitete i poznavanja kemotipa eteričnih ulja pročitajte u članku: Kvaliteta eteričnih ulja

TRUDNICE I DOJILJE

Tijelo trudnice podvrgava se nizu tjelesnih promjena tijekom trudnoće, a vrlo često su oni neugodne prirode, od jutarnjih mučnina do strija, a kako se u ovom razdoblju znatno ograničava uporaba klasičnih i tradicionalnih metoda liječenja i uzimanje lijekova, primjena eteričnih ulja pruža veliko olakšanje za prateće tegobe. Aromaterapeuti, razna stručna literatura, zdravstveni stručnjaci i javnost još uvijek su u nedoumici oko primjene eteričnih ulja kod trudnica, dojilja i beba, zbog mogućeg štetnog djelovanja određenih vrsta ulja na novorođenče i buduću majku. Neki se protive uporabi svih eteričnih ulja, dok se ostatak priklanja njihovom blagotvornom učinku (vrijedi za ulja koja su potvrđena isključivo kao generalno sigurna za primjenu u tom posebno osjetljivom razdoblju). Razlog ovakvim oprečnim i opreznim mišljenjima jest činjenica kako eterična ulja određenih biljnih vrsta (primijenjena iz neznanja ili na vlastitu ruku) mogu u najgorem slučaju uzrokovati i spontani pobačaj, uzrokovati preuranjene kontrakcije maternice i slične negativne nuspojave. Najsigurniji i najpoželjniji način primjene eteričnih ulja i aromaterapije tijekom trudnoće jest posavjetovati se sa kvalificiranom osobom. Ovo je vrlo bitno, obzirom da svaka žena ima individualne zdravstvene potrebe i prateće simptome tijekom trudnoće, stoga je idealno kroz konzultacije zajednički pronaći metode aromaterapije, prikladne doze eteričnih ulja i prilagoditi njihov način primjene svakoj osobi zasebno. Vaš osobni kvalificirani aromaterapeut može na temelju vaših osobina, aromatičnih favorita i vaše zdravstvene povijesti odrediti idealnu terapiju i metode relaksacije za sve tegobe.

Jutarnje mučnine i probavne tegobe

Tijekom trudnoće je zbog hormonalnih promjena, osobito u prvom tromjesečju, žena izrazito osjetljiva na mirise, te joj određeni olfaktorni podražaji mogu uzrokovati izrazite mučnine. Kako bi se takve tegobe olakšale, preporuča se staviti nekoliko kapi eteričnog ulja limuna (Citrus limonum), ili lavande (Lavandula angustifolia) u difuzer ili posudicu s vodom, ili se poslužite jednostavnim receptom: 5 kapi eteričnog ulja limuna ili lavande umiješajte u neko bazno ulje (najbolje bademovo) i kružnim pokretima masirajte trbuh. Iako je eterično ulje metvice (Mentha piperita) odlično protiv mučnine za inhalaciju, ne preporuča se njegova uporaba kod masaže trudnica, niti beba.

Umor

Tijelo se u trudnoći privikava na nove “uvjete” i brže se umara, a kako se većina trudnica odriče u tom razdoblju šalice kave i razbuđujuće doze kofeina, aromaterapija ima odličan učinak. Kombinacija po 2 kapi lavande, nerolija (Citrus aurantium ssp. amara), mandarine (Citrus reticulata) ili rimske kamilice (Anthemis nobilis) razrijeđeno u bademovom ulju lagano se umasira u solarni pleksus ili se stavi u difuzer, te odlično podiže raspoloženje i uklanja umor.

Napetost mišića, kontrakcije i bolna leđa

Za opuštanje napetih mišića, osobito kod kontrakcija koje se reflektiraju u području leđa, preporuča se razrijediti 3 kapi kamilice ili lavande u bademovom ulju i nježno masirati u smjeru suprotno od kazaljke na satu.

Strije

Kod strija je vrlo bitna dobra masaža, koja dinamizira oštećeno područje i potpomaže apsorpciju eteričnih i biljnih ulja. Eterična ulja koja se primjenjuju kod strija moraju imati sposobnost toniziranja kože, regeneracije vezivnih vlakana, hidratacije, zacjeljivanja, poticanja potkožne mikrocirkulacije, te protuupalni učinak. Najbolje je primjenjivati tretmane dok su strije ružičasto-crvene boje (“mlade”, novonastale), jer je njihova redukcija tada najbolja, te nakon kupke ili tuširanja, dok je koža omekšana i bolje upija aktivne sastojke. Treba znati razliku primjene preventivne njege protiv nastanka strija (eterična ulja koja se mogu koristiti tijekom trudnoće), i tretiranja postojećih strija (eterična ulja za ovu namjenu je najbolje primjenjivati nakon poroda i dojenja!). Najdjelotvornija preventivna kombinacija jest sinergija bademovog ulja, vitamina E i eteričnih ulja vrsta Citrus aurantium ssp aurantium, Cananga odorata (Ylang-ylang), Melaleuca quinquenervia( Niaouli), mandarine, …Postojeće strije tretiraju se učinkovito tek nakon poroda i dojenja kombinacijom eteričnih ulja Melaleuca quinquenervia CT cineole, Cistus ladaniferus, Thymus vulgaris CT linalol, Melaleuca alternifolia, Helichrysum italicum,Lavandula stoechas, Rosmarinus off. CT verbénone, Myrtus communis CT cinéole, Rosa damascena, Santalum album,…) u biljnom ulju kao bazi.

Otečeni gležnjevi

Zadržavanje tekućine (edemi), osobito u gležnjevima, najbolje je tretirati kombinacijom eteričnih ulja koja potiču drenažu i stimuliraju limfni sustav, kako bi se organizam riješio viška tekućine. Preporuča se masaža od stopala i gležnjeva prema gore. Kod umornih i otečenih stopala se primjenjuje kupka za stopala sa 3 kapi eteričnog ulja limuna, mandarine i lavande. Potrebno je nježno masirati stopala, obzirom da (prema nekim refleksološkim teorijama) presura određenih točaka može potaknuti kontrakcije i trudove.

Pukotine bradavica (ragade)

Grudi se zbog laktacije i utjecaja hormona povećavaju u trudnući, bradavice postaju tamnije i mekše, a tijekom dojenja postaju još osjetljivije i moguće je da se stvore sitne i bolne pukotine (ragade), što stvara velike poteškoće za dojilje. Idealna kombinacija eteričnih ulja poput Cistus ladaniferus, Mentha piperita, Helichrysum italicum, Melaleuca quinquenervia CT cineole, Daucus carota, Lavandula latifolia spica, nanosi se laganim kružnim pokretima na bradavice, nakon dojenja, djeluje zacjeljujuće, dekongestivno, regenerira kožu, djeluje blago analgetski, te antiseptički, što je idealno za olakšavanje tegoba kod dojilja. Uljni macerat nevena također djeluje blagotvorno na navedenu simptomatiku.

Smanjeno izdajanje

Vrlo je zanimljiv koncept aromafitoterapije da se primjenom eteričnih ulja određenih biljnih vrsta djeluje na hormonalno uvjetovano stvaranje i lučenje mlijeka, kod žena koje nemaju dovoljnu količinu mlijeka. Na svjetskom tržištu postoji gotova kombinacija eteričnih ulja Foeniculum vulgare var dulce - Fennel, Melaleuca quinquenervia (Niaouli), Ocimum basilicum var basilicum, koja se ne smije koristititijekom trudnoće, nego isključivo nakon poroda, kod nemogućnosti izdajanja, sa idealnim svojstvima i učincima, sličnim estrogenu, i bez nuspojava, te se prestaje koristiti nakon postignutog učinka izdajanja. Oralna ili sublingvalna primjena ove kombinacije eteričnih ulja djeluje na os hipotalamus-hipofiza, gdje inducira sintezu prolaktina i potiče laktaciju tj.izlučivanje mlijeka.

Kloazme (trudničke maske) i akne

Estrogenski uvjetovane hiperpigmentacije na licu zovu se trudničke maske-kloazme, te se kao aromaterapeutsko rješenje nudi noćno nanošenje bademovog ulja na lice, u koje je stavljeno 3 kapi limunovog eteričnog ulja i 4 kapi mirte (Myrtus communis, uz visoki zaštitni faktor od sunčeve svjetlosti, što zbog svaranja novih mrlja,što zbog eventualne fotosenzibilnosti kože uslijed nanošenja eteričnog ulja limuna. Premda neke žene kažu kako im koža tijekom trudnoće nikada nije izgledala bolje i blistavije, neke trudnice su, nažalost, sklone nastanku akni, uslijed hormonalnih oscilacija, te je odlična primjena eteričnog ulja lavande na akne, ili kap eteričnog ulja čajevca (Maleleuca alternifolia). (opaska prenositelja teksta: eterična ulja je bolje ne nanositi nerazrijeđena na kožu, pa bila to i eterična ulja čajevca i lavande. O tretiranju akni preporučamo članak: akne i masna koža).

Potreba za relaksacijom i unutarnjim mirom

Aromaterapeutska masaža je odlična prilika za dodatno emocionalno povezivanje sa partnerom, osobito kada je riječ o masaži, jer je nužna izrazita nježnost u masaži osjetljivih područja trbuha i leđa. Tijekom trudnoće, količina aromaterapeutske mješavine ulja mora biti reducirana na polovicu u odnosu na uobičajenu primjenu, obzirom da je koža trudnica i dojilja izrazito nježna i osjetljiva. Preporuča se mješavina 6 kapi ulja kamilice, lavande, naranče, ylang ylanga i ruže u bademovom ulju kao bazi. Tijekom samog poroda, eventualni bolovi i neugoda se također mogu ublažiti aromaterapeutskom masažom, jer se trudnica relaksira, bolje podnosi kontrakcije, te se smanjuje njezina napetost i umiruje nervoza i strah.

BEBE

Kozmetika za bebe u svakom slučaju mora biti prilagođena njihovoj izrazito osjetljivoj koži, zbog povećane propusnosti kože i smanjenog imunološkog odgovora. Primjena eteričnih ulja za bebe ima gotovo nedostižne standarde, jer sigurnost mora biti na prvom mjestu. Preparati sa eteričnim uljima mogu sadržavati isključivo navedene vrste, te ne smiju sadržavati mentol, eugenol, kamfor ili sintetski eukaliptol zbog mogućihštetnih posljedica. Osim u kozmetičke svrhe, eterična ulja određenih vrsta u stručno i pomno odabranim kombinacijama kod beba se mogu primjenjivati za trbušne kolike, respiratorne probleme, produktivni kašalj, crijevne nametnike i sl., u različitim farmaceutskim oblicima, od krema do čepića.

Odaberite eterična ulja za vašu bebu, prema njenoj dobi:

* Od rođenja do 2 mjeseca: kamilica, lavanda

* Od 2.-6.mjeseca: naranča, mandarina, kamilica, lavanda

* Od 6.-12. mjeseca: postupno dodavati eterična ulja anisa, čajevca, nevena, pored prethodno navedenih

* Nikada ne koristite eterično ulje metvice ili eukaliptusa kod beba mlađih od dvije godine, zbog mogućih ozbiljnih nuspojava!!!

ZAPAMTITE!

Smjernice za kvalitetu i sigurnost eteričnih ulja prilikom odabira

* Priuštite si samo ono ulje koje je od pouzdanog, certificiranog proizvođača, destilirano u terapeutske svrhe i nije na listi zabranjenih za primjenu kod trudnica, dojilja i beba

* Oslanjajte se na eterična ulja definiranih kemotipova, 100% čistoće, bez aditiva, provjerenog i poznatog kemijskog sastava

* Uvijek se posavjetujte sa stručnom osobom, prije primjene eteričnih ulja

* Eterična ulja, unatoč nizu pozitivnih učinaka, uvijek zahtijevaju primjenu uz znanje, jer pogrešna uporaba, osobito kod trudnica, dojilja i beba, može imati niz negativnih posljedica

Neka ulja koja treba obvezno izbjegavati tijekom trudnoće!

* Bosiljak

* Cedrovina

* Cimet

* Borovica

* Limunska trava (Lemongrass)

* Mirta

* Metvica

* Eukaliptus

* Ružmarin

* Timijan, …

Ako započinjete putovanje prema stvaranju novog života, preporučamo svakako doživjeti jedinstvene čari relaksacije i njege svoga tijela, ali i njege bebe. Dragocjena eterična ulja ekstrahirana iz cvjetova, plodova, listova, ili korijena ljekovitih biljaka pružaju niz opuštajućih i iscjeljujućih učinaka, te je aromaterapija, iz navedenih razloga, od velike pomoći tijekom trudnoće. Blagodati primjene eteričnih ulja mogu ublažiti neugodne tegobe u trudnoći, poput jutarnjih mučnina, otečenih gležnjeva i ruku, strija, anksioznosti, umora ili različitih bolova. Ujedno pomaže u relaksaciji i njezi tijela, kako ono prolazi kroz niz psihofizičkih promjena. Ukoliko želite alternativnim metodama pronaći svoj unutarnji mir, povezati se više sa svojom bebom, porazgovarajte sa stručnom osobom koja će Vam ukazati na terapeutske blagodati prirode I kvalitetnih eteričnih ulja.

Kvalitetna eterična ulja kupite u Terra Organica Web Shopu :)

tekst: kemig.hr